Protejarea resurselor prin reciclarea metalelor prețioase.

2 octombrie 2022

O parte importantă a economiei circulare implică colectarea și reciclarea de metale prețioase și alte materiale din baterii și electronice de mici și mari dimensiuni, uzate. Ciclul de viață îndelungat al materialelor reprezintă un aspect important pentru conservarea resurselor valoroase.

Industria auto, prin autovehiculele electrice existente pe piață, reprezintă un pilon important pentru îmbunătățirea mediului înconjurător dar și a tehnologiilor ce susțin economia circulară. Creșterea numărului de mașini electrice dar și colectarea de baterii EV (electric vehicle) sunt factori importanți în demersul economiei circulare. Demersurile pentru colectarea eficientă a baterilor EV sunt relevante în contextul în care majoritatea mașinilor electrice au nevoie de înlocuirea acestora. Litiul este cel mai uşor metal iar trecerea rapidă la tehnologia bateriilor la litiu s-a născut dintr-o directivă europeană menită să protejeze cetăţenii săi de efectele nocive ale metalelor grele asupra sănătății. Avantajele folosirii litiului sunt: nu este necesară descărcarea completă a bateriei pentru reîncărcare, au o durată de viață extinsă, un termen de valabilitate ridicat și nu necesită mentenanță, nu se încălzesc deci nu pierd energie, iar bateria nu se descarcă dacă nu este utilizată.

Tehnologiile bateriilor pe bază de litiu sunt o zonă de cercetare intensă care promite să producă baterii cu densități tot mai mari. Oferă performanţe ridicate și sunt și o sursă foarte prețioasă de extragere a altor metale: nichel, cobalt și alte resurse importante pentru alte industrii.

Este vitală o strategie de studiu, pentru stadiul de viață al produselor, astfel proiectarea lor să presupună un stadiu de viață îndelungat și extragerea cu ușurință a materialelor din bateriile cu litiu. Expertiza în cazul produselor scoase din uz este deasemenea un sector ce trebuie valorificat în demersul reciclării.

Atât colectarea cât și dezvoltarea tehnologiei de durată de viață a bateriilor EV este prioritară, în vederea reciclării și extragerii de metale prețioase dar și a demersului de prelungire a utilizării acestora.

Urmărește campania în social media

Alătură-te campaniei Metal pentru Viitor!