Reciclarea

Importanța reciclării trebuie conștientizată încă de la etapa de design a produselor. Designul și conceptul produsului, stau la baza schimbării de mentalitate pe care trebuie să o adoptăm, dacă ne dorim dezvoltare industrială în condiții sustenabile. Contrar multor teorii greșite, reciclarea nu constă în refolosirea produselor, ci în reutilizarea substanțelor. Pentru ca substanțele să poată fi reciclate, deșeurile trebuie să aibă componente reciclabile. Ei bine, aici este cheia: companii din toate industriile trebuie să conștientizeze importanța reciclării astfel încât să încurajeze creația produselor reciclabile.

Dacă designul produselor este conceput înțelegând reciclarea, atunci când produsele își incheie durata de utilizare și devin deșeuri, acestea vor oferi substanța pentru crearea de produse noi. Astfel, utilizarea de resurse naturale va fi redusă și mai mult. Practic, tranziția la economia circulara necesită schimbări în procesele de design și producție a bunurilor de larg consum spre produse reciclabile.

Aluminiu - metal pentru viitor

Aluminiul este metalul care oferă cele mai bune condiții pentru reciclare. Este un metal polivalent datorită afinității sale de a se combina cu alte metale formând aliaje din aluminiu. Aliajele aluminiului sunt utilizate pe scară largă cu aplicații în aproape toate industriile producătoare de bunuri având conținut metalic.


Utilizarea aluminiului la scară largă face ca acesta să fie extrem de important ca element reciclabil. Practic, putem spune că orice companie, din orice industrie, generează deșeuri care conțin aluminiu, fie ca reziduu al procesului de producție, fie ca element component a unor utilaje, mijloace fixe, deșeuri metalice menajere aferente activităților companiei tale.

Reciclarea aluminiului

Din aproximativ 678 mil. de tone de aluminiu produse din 1888 până în prezent, 75% este încă în uz.

Reciclarea a 1 tonă de aluminiu poluează de 8,4 ori mai puțin decât extragerea acestuia din bauxită.

Aluminiul este al treilea cel mai răspândit element în scoarța terestră și este reciclabil la infinit.

Reciclarea aluminiului este procesul prin care deșeurile din aluminiu devin reutilizabile în producția de noi bunuri. Procesul (deși mai amplu) are la bază re-topirea aluminiului și este un proces mult mai eficient financiar și de aproximativ 9 ori mai puțin poluant decât extragerea aluminiului din bauxită prin electroliza oxidului de aluminiu (Al2O3).
Mai mult, reciclarea aluminiului ne permite să nu mai consumăm resursele planetei prin minarea bauxitei. În cifre, situația se prezintă astfel: reciclarea aluminiului necesită doar 5% din energia necesară pentru producerea aluminiului primar.

Proprietățile aluminiului de metal puternic dar în același timp ușor și de bun conductor termic poziționează aluminiul ca unul dintre cele mai utilizate metale în producția de bunuri industriale. Aluminiul se foloseste la producția de autovehicule, ambarcațiuni, avioane, electronice și electrocasnice, computere, cablaje, vase de gătit, unelte diverse și ambalaje.

Răspândirea acestuia la scară largă oferă posibilitatea companiilor din majoritatea industriilor să contribuie la un viitor curat prin reciclarea aluminiului, a produselor pe care le dețin și care și-au încheiat ciclul de viață. Chiar și produse de bază, în cantități industriale fac diferența pentru protejarea planetei.Urmărește campania în social media

Alătură-te campaniei Metal pentru Viitor!