Economia circulară

Challenge-ul prezentului pentru companii este trecerea de la modelul economiei liniare la cel al economiei circulare. De ce este un challenge? Pentru că trecerea la economia circulară implică și o schimbare de gândire a întregului proces de producție.
Dacă în cazul modelului economiei liniare etapele erau UTILIZARE RESURSE – PRODUCȚIE BUNURI – CONSUM – ARUNCARE LA GROAPA DE GUNOI, în cazul economiei circulare etapele sunt cu totul altele și asta implică schimbări în conceptul, designul și modul de fabricare a produselor.

Fundația Ellen MacArthur, pionierii economiei circulare, ne oferă următoarea schemă a etapelor, sau mai bine spus a fluxului economiei circulare.

Economia circulară elimină din modelul economiei liniare aruncarea la groapa de gunoi precum și utilizarea de noi resurse naturale. Economia circulară oferă aceste posibilități ciclice de utilizare a materialelor chiar și după ce obiectele își încheie durata de viață. În primul episod explicăm o paralelă între obiect și substanță. Aveți link în descriere (arată cu degetul în jos) în caz că doriți să vă reamintiți.

Renumita fundație Ellen MacArthur identifică 3 principii definitorii pentru modelul economiei circulare:

- Eliminarea gunoaielor și a poluării

- Produsele și materialele care le compun să fie reutilizabile

- Regenerarea resurselor naturale

Desigur, toate acestea în strânsă și directa legătură cu energia regenerabilă și substanțe regenerabile și reciclabile.

"de la economia liniară la economia circulară"

vezi animatia grafică

Posibilitățile de utilizare ciclică a resurselor implică desigur câteva etape ample, dar reciclarea este unul dintre elementele-cheie care facilitează implementarea acestui model.

Modele de sustenabilitate

Companii din toate industriile își pot desfășura și dezvolta activitatea într-un mod sustenabil, implementând modelul economiei circulare, pentru dezvoltare durabilă în armonie cu mediul încojurător. Partenerii Metal pentru Viitor reprezintă adevarate modele în acest sens.

vezi modele de sustenabilitate

Urmărește campania în social media

Alătură-te campaniei Metal pentru Viitor!