Verde Magnesium, un hub european în inima României
vezi articolul
15 decembrie 2022
Constantin Apostol, CEO AS Metal, alături de Octavian Berceanu și Mihai Buțu, într-o scurtă dezbatere despre temele actuale ale campaniei Metal pentru Viitor: economia circulara si dezvoltarea durabila. Cei trei au confirmat, încă o dată, nevoia unor campanii precum Metal pentru Viitor, pentru comunicare în vederea realizării de parteneriate pentru a dezvolta soluții tehnologice dar și legislative.
“Există patru paliere mari, unul este dat de cei care chiar lucrează în domeniu, zona antreprenorială, al doilea este dat de zona academică, al treilea este dat de zona care legiferează și instituțiile care controlează aferente și al patrulea este percepția publica” a punctat domnul Octavian Berceanu, politician și specialist de mediu.
Dezvoltarea și găsirea de soluții în cadrul academic este o necesitate actuală, pe toate ariile, de cercetare și formare de specialiști. Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, din cadrul Universității Politehnica București, pregătește viitorii specialiști din industrie, fiind foarte important aportul lor.
Implicarea companiilor din industrie, alături de mediul academic, este facilitată de noua lege a învățământului, care introduce conceptul de învățământ dual și la nivel superior.
“În ultima perioadă, legislația, cel puțin în domeniul învățământului superior s-a schimbat și se schimbă… la nivel superior, legea învățământului merge spre învățământ dual, adică implicarea companiilor alături de cei din mediul academic” a explicat inginer Mihai Buțu, conferențiar Universitatea Politehnică București.
“Provocările în momentul actual sunt în piața de consum, unde întâlnim obiecte pe care le cumpăram, le utilizăm, le aruncăm și foarte multe din ele nu au condiții de reciclare” oferă o oportunitate majoră în zona de cercetare, a precizat Constantin Apostol.
Companiile au o nevoie reală ca mediului industrial să fie expus corect către consumatori, pentru educarea acestora în implementarea conceptului de economie circulară. Percepția privind deșeurile, poluarea, reciclarea, trebuie schimbată în spațiul public pentru a deprinde un comportament de consum în armonie cu mediul înconjurător. În România, colaborarea mediului academic cu industria reprezintă soluția pentru finanțarea proiectelor necesare pieței. Mediul academic este deschis spre dezvoltarea colaborării deja existente cu companii din industrie, atât în zona de cercetare cât și prin adaptarea programei academice conform cerințelor pieței.
Este o nevoie a societății și a industriei, de conștientizare a tinerilor, viitori studenți și specialiști pentru acoperirea deficitului de personal. Astfel de discuții aduc în prim plan soluțiile găsite deja prin aceste parteneriate dar și lipsa soluțiilor din cadrul legislativ.
Cercetarea și industria au nevoie de susținere, prin implementarea legislației care să permită legal punerea în practică a acestor metode inovative finanțate de mediul privat. Legislația nu susține în acest moment implementarea rapidă și dezvoltarea industriei din România, în domeniul hidrogenului, transportului și numeroase alte aspecte.
Statul trebuie să sprijine în acest sens rezolvarea tuturor aspectelor pentru implementarea unei economii colaborative, discuțiile directe cu reprezentanți din mediul legislativ fiind necesare. Adoptarea legilor trebuie făcută prin discuții cu companiile din industrie ce cunosc exact necesitățile pieței.
Metal pentru Viitor pregătește și alte dezbateri între reprezentanți ai companiilor, ai administrației și ai mediului academic.
Vă invităm să urmăriți dezbaterea: