Proiectarea produselor care durează, se reutilizează sau repară. 

3 octombrie 2022

Prelungirea duratei de viață a unui produs îi permite să rămână în uz cât mai mult posibil. Prelungirea duratei de viață a produselor este și unul dintre cele trei principii de bază ale economiei circulare. Conform conceptelor de economie circulara și dezvoltare durabiă, ciclul de viață al produselor trebuie extins prin oferirea de posibiltati de reutilizare, reparare și reciclare.

Fiecare etapă are componente diferite dar la fel de importante. În faza de alocare a resurselor intervin companiile industriale, iar în faza de utilizare intervin consumatorii care cumpără produsul finit. Pentru companii, reciclarea este un obiectiv realizabil însă pentru consumatori și faza de utilizare, devine prioritară prelungirea duratei de viață, prin reutilizare sau reparare. Factorul cheie îl reprezintă faza de proiectare a produsului astfel încât să permită repararea și reciclarea în mod cât mai sustenabil. Soluțiile tehnologice alese în faza de design a produsului influențează implicit ciclulul de viață și potențialul de reutilizare, refabricare sau reciclare a substanțelor din care sunt compuse. Faza de proiectare a produselor trebuie să aibe în vedere și componentele produsului finit, să fie ușor de înlocuit sau reparat, astfel prelungind ciclul de viață.

Reglementările privind alegerea de materiale sigure implică interzicerea folosirii unor substanțe chimice periculoase pentru mediu și consumatori, produsul fiind astfel încadrat în modelul economiei circulare. Inovațiile tehnologice au un rol vital în reducerea utilizării resurselor în procesele de producție și distribuție. Un exemplu este sistemul de producție distribuită bazată pe tehnologie digitală. Aceasta abordare care implică față de modul tradițional de distribuție și asamblare într-o fabrică mare, un proces descentralizat, componentele fiind realizate pe rand, în diverse locații concepute special pentru avantaje de producție. Asamblarea produsului finit se realizează în acest model circular în proximitatea clientului, pentru a beneficia și în aceasta faza de avantaje în lanțul de distribuție. Faza de design și producție trebuie să aibă în vedere și aceste aspecte, fiind necesare multe modificări de abordare a acestui sector.

Alegând materiale sigure putem construi o ofertă mai bună pe piață pentru noi toți, asigurându-ne în același timp că produsele și serviciile create se încadrează în modelul economiei circulare.

Sursa: ecoteca.ro

Urmărește campania în social media

Alătură-te campaniei Metal pentru Viitor!