Modele circulare de business în Europa

7 octombrie 2022

Economia circulară a devenit un subiect de discuție politică prioritar în Europa și este un obiectiv cheie al Pactului Ecologic european. Modelul tradițional de afaceri este în schimbare, fiind un interes din ce în ce mai mare pentru potențialul de reutilizare al materialelor și produselor, pentru a rămâne cât mai mult timp în uz, față de a fi utilizate scurt timp și apoi aruncate.

Identificând acțiunile care pot fi întreprinse pentru implementarea eficientă a modelelor circulare de afaceri, putem aplica modelele circulare în toate etapele de viață ale produselor. Atingerea obiectivelor economiei circulare necesită inovare, atât tehnologică cât și socială, în tipul de model de afaceri utilizat în prezent. Implementarea și extinderea modelelor circulare de afaceri necesită aplicarea unui cadru politic de sprijin care să conducă la o schimbare a comportamentului de consum și a educației.

Pentru implementarea și extinderea modelelor circulare de afaceri, sunt necesare următoarele elemente:

  • Obiectivele circulare, cum ar fi reutilizarea, repararea și reciclarea (aspect adoptat deja la nivel de UE);
  • Inovare a modelului de afaceri;
  • Simultan cu noul model de afaceri, trebuie adoptate și inovația tehnică și socială în companii și societate.

Inovarea modelului de afaceri face referire la renunțarea modelului tradițional și adoptarea unui model complet nou, adoptat simultan cu inovațiile tehnologice și sociale. Inovația tehnică reprezintă mai mult decât inovație tehnologică, implică și găsirea de noi piețe, produse, materiale și oportunități de servicii bazate pe tehnologie. Toate aceste trebuie să fie însoțite de inovația în sectorul social, ce presupune educarea și schimbarea comportamentului consumatorului, acesta fiind cel care utilizează produsul finit.

Milioane de consumatori pot sprijini adoptarea și extinderea modelelor circulare de afaceri prin educare și schimbarea comportamentului de achiziție, consum, folosință, punând accent pe reciclare și reparare. Consumatorii trebuie să fie cunoscători, capabili și dispuși să se îndrepte către produse și servicii circulare.

Cadrul politic și implicarea acestuia este vitală în adoptarea și sprijinirea inovării în afaceri prin furnizarea de legi și reglementări adecvate, sprijin financiar, stimulente economice și alte politici pentru a permite modele de afaceri circulare de succes. Toate aceste aspecte au impact major asupra implementării economiei circulare, fiind necesară o schimbare simultană pe toate planurile pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu și lung.

Urmărește campania în social media

Alătură-te campaniei Metal pentru Viitor!