Ghid de bune practici pentru dezvoltare durabilă

6 octombrie 2022

În România nu sunt cunoscute practici concrete pentru aplicarea politicii de dezvoltare durabilă, deși Comisia Europeană a adoptat acum 7 ani pachetul legislativ privind economia circulară. Sectorul privat a aplicat numeroase inițiative, însă puțin promovate și susținute de politici publice naționale, pentru a fi adoptate de alte companii.

Confederația Patronală Concordia a publicat un ghid care prezintă practicile de economie circulară implementate de peste 20 de companii din diferite sectoare ale economiei.

Principalele practici și soluții prezentate în ghid încurajează reciclarea, reutilizarea și creșterea nivelului de colectare și de procesare a deșeurilor. Din nou se face referire la conceptul și designul produselor astfel încât să reducem materia prima utilizata, să extindem durata de viață a produselor și să permitem repararea și reutilizarea acestora.

Reducerea emisiilor generate în procesul de distribuție alături de creșterea gradului de automatizare, robotizare și digitalizare pentru utilizarea mai eficientă a resurselor în procesul de producție sunt de asemenea măsuri necesare în procesul de economie circulară. Pe lângă prelungirea ciclului de viață al produselor, un alt principiu important îl reprezintă reducerea cantității de deșeuri, obiectiv ce poate fi îndeplinit prin colectarea în vederea reutilizării, schimbării utilizării sau reciclării, dar și prin punerea pe piață a produselor biodegradabile. Majoritatea companiilor respondente, indiferent de sectorul în care își desfășoară activitatea, implementează măsuri de colectare selectivă a produselor în vederea reciclării.

Conceptele de economie circulară trebuie să se regăsească și în activitățile de funcționare zilnice ale unei companii, cu scopul de a reduce consumul de resurse pentru toate activitățile desfășurate și astfel crește și nivelul de educare al angajaților.

Exista și în România câteva modele de succes, dar este nevoie sa punem la punct legislația și să adoptăm măsuri pentru sprijinirea implementării dezvoltării durabile.

Vă prezentăm GHIDUL PUBLICAT DE CONFEDERAȚIA PATRONALĂ CONCORDIA

Urmărește campania în social media

Alătură-te campaniei Metal pentru Viitor!