Dezbatere privind necesitatea impozitării diferențiate pentru colectarea și reciclarea deșeurilor din industrie.

5 decembrie 2022

Ca parte a campaniei Metal pentru Viitor, cadrul legislativ este o preocupare majoră pentru companii. Dezbaterea dintre Constantin Apostol, CEO AS Metal și Cornel Brezuică, specialist în fiscalitatea de mediu, cuprinde temele actuale de preocupare a companiilor privind taxele plătite către Fondul de Mediu.

În ultimii ani s-au observat modificări în privința fiscalității de mediu, mai exact a gestionării de deșeuri, companiile considerând că nu se încurajează reciclarea ci depozitarea deșeurilor și materialelor.

Legea și taxele au fost aplicate din anul 2005 pe zona de reciclare și se taxează toate deșeurile ce sunt colectate separat și ajung în circuitul de colectare. Legea a avut la bază încurajarea reducerii de deșeuri însă dezbaterea a scos în evidență nevoile de ajustare a acestei legi, întrucât nu este adaptată industriei și tehnologiilor din prezent.

Nu există proces tehnologic fără deșeuri, “ar trebui îmbunătățit mecanismul, care să se aplice sau să conducă la o impozitare agresivă a eliminării prin depozitare a deșeurilor, pentru că a taxa cantitățile care sunt colectate separat și intră într-un flux de producție, cumva pui o valoare de adaos pe un cost suplimentar pe industria de colectare, reciclare” a punctat Cornel Brezuica.

Nu există, în zona de industrie, economie fără depozitare de deșeuri pentru că nu toate se pot valorifica energetic. Trebuie găsite acele mecanisme de impozitare diferențiată: pentru deșeuri ce au potențial de valorificare și pentru cele depozitate.

Statul trebuie să creeze o strategie și o politică benefică ținând cont de aspectele economice și sociale. Mecanismul trebuie să se adapteze tuturor factorilor ( prețul carburanților, prețul energiei electrice) fiind necesară schimbarea valorii de impozitare existente în prezent. Zona industrială este diferită de zona casnică, astfel trebuie să existe diferențe între operațiunile de reciclare și o aplicare a fiscalității pe operațiuni specifice (pulberi, colectare separată, reciclare etc).

Constantin Apostol ca parte direct implicată în industrie, cu o activitate de peste 25 de ani în domeniul reciclării și Cornel Brezuică, au dezbătut temele principale și de actualitate din domeniul fiscalității și aduc în față subiecte ce rămân în continuare de interes pentru companii. Modificările legislative și adaptarea legii conform pieței actuale este o necesitate și un interes major pentru industria din România. Dialogul și dezbaterile obiective despre fiscalitate și alte necesități legislative sunt critice pentru continuitatea activității companiilor într-un mediu de business benefic.

Cadrul legislativ trebuie să înțeleagă cerințele și necesitățile companiilor ce fac eforturi considerabile pentru susținerea industriei naționale. Cadrul legislativ trebuie să încurajeze existența unui mediu de afaceri favorabil și actualizat cerințelor, pentru dezvoltarea activității industriale naționale în condiții sustenabile.

Vă invităm să urmăriți dezbaterea:

Urmărește campania în social media

Alătură-te campaniei Metal pentru Viitor!